Szeretettel köszöntök minden kedves Olvasót!

Ezen a blogon elképzeléseim szerint olyan mintákat, valamint megvalósult műveket láthattok, melyek segítségével mindannyian tehetünk együtt azért, hogy gazdag motívumkincsünk tovább éljen.

Számomra ez küldetés.
Ha alkotsz valamit,küldd el nekem a NOT@BAD.HU e-mail címre és én szívesen közkinccsé teszem itt a blogban.

2010. március 8., hétfő

A tulipán,mint szimbólum


"...Mint általában a virágok, a nőiséget jelképezi. A virág tölcséres kelyhe az élet nedvét tartalmazza, így gyakran magára az anyaméhre utal.
A magyar népművészetben is gyakori motívum, a stilizált tulipánforma -leggyakrabban a szerelmi ajándékul adott női háztartási eszközökön- vulva motívum: két külső íve két combnak felel meg, míg középen szirma magát a vulvát, az "élet kapuját" ábrázolja. Kapufélfákon való feltűnése is ezt az értelmezést támasztja alá, ugyanis a hiedelmek szerint a nemi szerveknek, a termékenység-jeleknek a gonosztól védelmező ereje van...."
(Szimbólumtár)

Ehhez képest Lükő Gábor a Magyar lélek formái című könyvében ezt írja:

"...Népművészetünk legősibb virágmotívuma a tulipán.Az etnográfusok sokat huzakodak rajta, keletről származik-e vagy nyugatról? A tulipán virágról kiderítették, hogy nyugati kertészek ismertették meg velünk a XVIII. szd-ban, népművészetünk tulipán motívumairól meg bebizonyították,hogy nem si tulipán, hanem többnyire rózsabimbó is a neve a szűrszabók ajkán. De nevezik sok minden egyébnek, sőt mitöbb, még tulipánnak is.Minket különben is a virág formája érdekel, nem a neve.Tulipán- vagy mondjuk úgy,hogy kehelyalakú virágokat a magyar népművészet minden ágában nagy számmal találunk..."


Akit bővebben érdekel a dolog,a wikipédia ide vonatkozó oldalán még többet megtudhat erről a motívumról.
(Fotó:antik tulipános láda, forrás:internet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése